Хонорари за 393 хил. лeва са взели 12 столични общинари за работата си в агенция

    На 393 041 лева възлизат хонорарите на 12 общинари, получени от участието им в Съвета за управление на Столична общинска агенция по приватизация. Това става ясно от отчета за работата на агенцията по Годишния общински план за работа по приватизция и следприватизационен контрол за 2011 година, който вчера беше разгледан на комисия по бюджет и финанси.

    Практиката за допълнителни възнаграждения в Столичната община съществува от години, разказаха общинари пред „Дневник“. Съветник от опозицията, пожелал анонимност, обясни, че хонорарът в Агенцията по приватизация се смята по следната методиката – 300% умножено по средната заплата в общината на месец, която била около 700 лева. Това прави по 2100 лева месечно, или 25 200 лева на година над заплатата за работата в съвета. Сумата се получавала към месечното възнаграждение.

    При изчисление на общата сума към хората, които са я получили се оказва, че явно някои от членовете на органа получават повече пари от останалите. Общинските съветници не са задължени да подават декларации за доходите си към Сметната палата. Такова задължение законът вменява само на председателя на общинския съвет, кмета и неговите заместници. Така единственият начин да се разберат доходите им е, ако самите те съобщят сумите, които получават за работата си в общината.

    Съветникът от ГЕРБ Валя Чилова, която е ръководител на Надзорния съвет, при представянето на отчета на агенцията вчера отказа да й бъдат задавани каквито и да били въпроси. Потърсен по телефона съветникът от ГЕРБ и зам.-председател на СОС Николай Стойнев (ГЕРБ) отрече да участва в Надзорния съвет, въпреки че името му фигурира в решение от 24 ноември 2011 г., с което е избран за член.

    В отчета е записано, че сумата от 393 041 лева е за изброените в чл. 7, ал.1 от Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Там е упоменато, че в Надзорния съвет участват 13 членове, които се избират от общинския съвет. Това по правило трябва да са 9 общински съветници и 4-ма, избрани от кмета (виж карето в края на текста).

    http://www.dnevnik.bg/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *