Полша заведе иск срещу „Газпром“ в Стокхолмския арбитраж

    Най-голямата полска нефтогазова компания PGNiG  (Polskie Gornictwo Naftowe i  Gazownictwo SA) в понеделник  подаде съдебен иск в  арбитража в  Стокхолм против ОАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“, съобщават във вторник от  полската компания. PGNiG уточнява, че искът е подаден в съответствие с графика за разбирателство, иницииран по-рано. „Повод за иска е промяната в ценовите условия в дългосрочен договор, сключен от 25 септември 1996 г. между PGNiG SA и гореспоменатите субекти“ – се казва в документа.

    През октомври 2011 г. полската компания информира   ОАО „Газпром“ и OOO „Газпром експорт“, че е изпратила в арбитража  в Стокхолм заявление за  разбирателство, инициирано с цел да се намалят дългосрочните газови цени в Полша с оглед на променените условия на пазара.

    PGNiG е информирала тогава, че началото на арбитражното производство  не означава край на търговски преговори с „Газпром“ за промяна в цените, които са започнали през пролетта на 2011.

    Полската компания е започнала процес на преразглеждане на цената за руския газ през април 2011 г., търсейки „цени, които отразяват условията, формирани  на европейския газов пазар. PGNiG подчертава, че прибягването до арбитраж е  предвидено в договора с „Газпром“ в случай,  че страните не могат да  разрешат противоречията в рамките на шест месеца след началото на преговорите.

    История на арбитража

    През пролетта на 2011 г.  PGNiG заяви, че изисква от „Газпром“ да намали цената на газа, който доставя с  10%, заплашвайки с арбитражен  съд. PGNiG   настоява не за еднократно намаление, а за промяна в методиката за изчисляване на цените и връщане към формулата, която работи до ноември 2006 г.. Тогава формулата е променена  поради необходимостта от допълнителни доставки и цената се е увеличила с 11%. Започналите преговори се провалят.

    Полското предложение е било отправено, след като „Газпром“ се съгласи да даде 15% отстъпки за Естония и Латвия през 2011 г., и променя методиката на изчисляване на цената на някои от основните си клиенти – E.ON Ruhrgas, GDF Suez, Eni.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *