Коли-роботи плъзнаха в Невада

    „Невада  ще стане първият щат, в който ще има коли на бъдещето“, коментира случващото се Брус Бреслоу, шеф на автотранспортното управление на Невада.

    Невада стана първият американски щат, където е позволено на колите-роботи да пътуват по магистралите наравно  с коли с шофьори. Заслужава да се отбележи, че такава законодателна промяна се прави първи път в света.

    Американският щат е бил избран от разработчиците не случайно. Заедно с Тексас  и няколко други югозападни щати на САЩ,  Невада има огромна територия и сравнително малобройно население. Съответно, превозните средства- роботи по-лесно ще се научат да се ориентират в пространството на полупразните магистрали.

    Безпрецедентният законодателен акт обаче налага в  движението на автономните машини  някои ограничения. По време на тестовете в колата-робот  винаги трябва да  присъстват най-малко двама пътници, които ще могат да поемат контрола  в случай на непредвидени ситуации. Също така тези машини имат „черни кутии“, които записват информацията от всички сензори, и червени номера (обичайните са синьо-сиви).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *