Костов: ГЕРБ даряват чужди пари

    Сините и ГЕРБ влязоха в спор може ли от държавната партийна субсидия да се дават средства за благотворителност. Според Иван Костов подобно действие противоречи на закона. Припомняме, преди дни управляващите заявиха, че ще дарят 1 милион лева от партийната си субсидия за пострадалите в село Бисер.

    Много е интересно едно такова мнение на г-н Костов, ако се пипне от пари, които на него му се полагат, вече е незаконно, заяви в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Ще намерим начин да помогнем на хората, разбира се по законен начин, категоричен бе той.

    Законът няма да го нарушаваме, но мен ме учудва едно такова становище, когато някой иска да помогне на бедстващи хора, че е незаконно, подчерта той. Пред бедствието и пред трагедията на хората, всяка една помощ е законна, смята Красимир Велчев.

    Все още заделените от ГЕРБ 1 милион лева обаче не са пренасочени към бедстващите. Очаква се становището на юристите на партията, които да кажат как по законен начин да бъдат пренасочени средствата.

    Аз съм дълбоко убеден, че когато искаш да помогнеш, няма такава форма, която да е незаконна, повтори категорично е председателят на ПГ на ГЕРБ.

    Стана ясно, че дарението е съгласувано с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

    Чл. 29 ал. 1 от Закона за политическите партии гласи: „политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи и по провеждането на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи“, обясни на свой ред и синият лидер Иван Костов. Според него законът не позволява една партия да прави дарения със средства от субсидията.

    Това е с чужда пита помен да се прави, подчерта Костов. Това са пари на данъкоплатеца, давани на партиите за тяхната партийна дейност, допълни той.

    Синият лидер призова управляващите да прочетат закона за политическите партии внимателно. Не могат да се даряват пари, на който и да било от пари за партийната дейност, категоричен е Иван Костов.

    Намерението на ГЕРБ е хубаво, но нека дарят през членовете си, както ще направим ние, призова той. Да се помогне е похвално и много хубаво качество на всички българи, коментира още лидерът на ДСБ.

    Той каза, че сините вече са в акция по събиране на средства за дарение за пострадалите от наводнението в с. Бисер.

    Структурите на тъмносините поддържат контакт с БЧК, от където са ги уведомили, че повече дрехи не им трябват, а необходимостта е основно от храна.

    http://news.ibox.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *