Страсбургският съд отстоя правото на медиите да осветяват личния живот на знаменитостите

    Коронованите особи, политиците и известните личности от този ден няма да могат да спят спокойно на територията на нито една от 47-те страни от Съвета на Европа. Европейският съд по правата на човека ( ЕСПЧ) – най-висшият съд, който защитава интересите на повече от 800 милиона души в региона, защити правото на медийното отразяване на личния живот на знаменитостите. Съдът в Страсбург сложи край на сензационния случай „принцесата на Монако Каролин срещу германското правителство.“ В продължение на много години принцесата отстояваше неприкосновеността на личния си живот. Недоволството и  е поради факта, че германската Темида отказа да въведе съдебна забрана срещу публикация в таблоиди на снимки, направени и без съгласието и между 2002 и 2004 г. в един от ски курортите. Според представители на кралското семейство, германските власти са нарушили член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (неприкосновеност на личния живот).

    Съдът след дълги години спорове единодушно потвърди правомерността на публикуването на снимките.

    „В предишни решения на германските съдилища  внимателно са балансирани правото на медиите на свобода на изразяване и правото на зачитане на личния   живот“, – се казва в документа. „Независимо от това, в каква степен принцеса Каролин упражнява официални функции в Монако, заявителят, без съмнение, е много добре известен в обществото“ – отбеляза в решението си ЕСПЧ. Още повече, уверени са в Европейския съд, коронованата особа, не може да се разглежда като частно лице и трябва да има  статут на „публична личност“.

    Историята на конфронтацията с папараците на принцеса Каролина се вихри  повече от десет години. Нейната връзка с настоящия и съпруг Ърнест отдавна е любима тема на немските таблоиди. През 1996 г.  Каролин дори получи  от  един от вестниците обезщетение за морални щети.

    Експерти смятат, че сегашната присъда на ЕСПЧ ще стане прецедент. В бъдеще тя ще играе важна роля при  разглеждането на подобни случаи в цяла Европа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *