Саркози яде за 15 хиляди долара на ден

    15 хиляди долара на ден  харчи Елисейският дворец за храни и напитки за френския президент Никола Саркози, съобщава лондонският седмичник „Сънди Таймс“.

    „Френските президенти са известни със своите пристрастия към лукса и разточителствата. Никола Саркози не прави изключение. Той държи в гаража под  Елисейския дворец парк от 121 коли, а за храни и напитки харчи по 10 хил. паунда (15 хил. долара) на ден,“ – пише изданието.
    Според вестника, размерът на разходите за обслужване на президентския Елисейски дворец надминава този на британския кралски двор.

    В същото време Никола Саркози е известен с това, че не е особено претенциозен и практически не употребява  алкохол, включително най-известните френски вина. Въпреки това, както се съобщава от антуража на президента, главата на Петата република яде много шоколад и бонбони. Но сегашната съпруга на 57-годишният Саркози, Карла Бруни, според служителите на  Елисейския дворец, е  въвела строги ограничения за сладкото.

    Въпреки това обслужването на френската президентска двойка излиза на данъкоплатците доста скъпо. Според изданието, годишният разход на гориво за президентските коли достига сумата от 400 хиляди долара. Само за вестници за един ден се харчат 1 500  долара. При това всяка сутрин в Елисейския дворец пристигат  82 екземпляра от дясноцентристкия вестник „Фигаро“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *