Първанов: Ще водя тежка битка с това – слабо, бездейно и вредно управление

    Бившият президент Георги Първанов отвърна на обвиненията му за връзки с организираната престъпност, Алексей Петров и „Октопод“-а. По думите му атаките са абсолютно безпочвени и подготвени от премиера Бойко Борисов, след като държавният глава заявил, че тепърва ще има идейно-политически сблъсък с министър-председателя. Ще водя тежка битка с това – слабо, бездейно и  вредно управление.

    „Борисов се скри и пусна атаки от поставени хора. Цветан Цветанов действа като махленска клюкарка и само хвърля обвинения. АКо има доказателства, да действа като мъж и да ги даде на съда“, атакува Първанов в ефира на bTV.

    Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него, той отиде на свиждане при него след атентата. Това е именно Борисов, каза още Първанов.

    „Аз научих, че Алексей Петров е съпричастен към службите на България през 2005 или 2006 г., когато беше осветен след скандала в Народното събрание с Румен Петков. Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни“, допълни бившият президент.

    За реакцията на вицепрезидента ген. Марин, който бойкотира цереминията по встъпване в длъжност на Росен Плевнелиев, Първанов заяви, че тя е била човешка и оправдана.

    „След онова, което каза по негов адрес премиерът Борисов бе очаквано“, каза Георги Първанов.

    „С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог, каза Първанов. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща, каза Георги Първанов. Продуктът, който президентът произвежда, остава неизползван, остава нечут от другите институции. Длъжен съм да оценя позитивно неговите първи стъпки. Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления, президентски. Бих му дал само една препоръка – присъства на една церемония, с която уважи жертвите на комунистическия режим (нещо, което съм правил преди 20 годиин); моята препоръка е – сега да отиде и да направи същото, уважавайки жертвите и на фашисткия режим. А най-доброто е – на една дата да уважим жертвите на всички тоталитарни режими“, каза Георги Първанов.

    Вече далеч от „Дондуков“ 2 Първанов продължи с атаките.

    „Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това – слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление“, каза Георги Първанов.

    На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Георги Първанов заяви: Не е в мой стил да се кандидатирам, т.е. – да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики. Необходима е промяна в организационната политика на партията. БСП не излъчваше сила досега, а все повече трябва да излъчва, каза Първанов.

    Срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект, смята Георги Първанов.

    „Надявам се да не сме само ние двамата със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита. При никакво „ако” БСП няма да се разцепи, въпросът е в това – от конгреса БСП да излезе по-силна, защото точно след една година са изборите. Най-убедителното за една партия е – нейният лидер да бъде кандидат за премиер“, каза Първанов.

    Бившият президент коментира подозрението на ръководството на партията, че „някой някъде мисли за коалиция с ГЕРБ“. „Не съм назован персонално, но такова е подозрението. Коалиция с ГЕРБ дори теоретично е невъзможна вече. Цветанов е един от символите на насилието. ГЕРБ издигна насилието в ранг на държавна политика. Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика – това прозира във всяка дума на министър-председателя, в отношението му към протестиращите, към всяка група, която претендира за права“, каза Първанов.

    Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но – политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят. Срещу мен в момента се води персонална война, не политическа. Никой не излезе да направи равносметка на двата ми мандата, дори и ръководството на ГЕРБ, каза Първанов.

    По повод речника на премиера, бих могъл да изнеса една лекция. Изразът с кучешката пържола мисля, че изобщо не е изискано и не е народно, каза Първанов.

    ГЕРБ може да са слаби управленци, но показаха, че могат да правят избори“, каза бившият президент.

    Относно указа за вицепрезидента от 2002 г., Първанов коментира, че няма срок.

    „Имам пълно доверие и това са едни от най-добрите конституционалисти. Няма нищо лошо в това да бъде запитан Конституционният съд. Указът от 2002 г. няма срок, той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Когато изпращам дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стоели по шест години в чужбина. Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция. Документът важи, тогава го коментирахме задълбочено. Нямам съмнения – каза Първанов.

    Това беше една от темите на импийчмънта 2010 г., какво стана, защо се отказаха? Тихомълком беше снето, то дойде от Синята коалиция тогава“, припомни Първанов.

    За обвиненията, че са прибрали „рушвети” от даването на гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при даването на гражданство. Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин, каза той.

    Процедурата по помилване включва четири инстанции, не случайно вицепрезидентът г-жа Попова беше много коректна и балансирана по този въпрос – няма къде да има пробив в процедурата, защото тя започва в министерството и завършва в министерството. Няма как да има влияние – каза Първанов. При толкова широка мрежа на вземане на решение, това е невъзможно и преди не е било възможно, каза той. Вицепрезидентът беше много точен, когато апелира да има пълна прозрачност по темата и да се публикуват – каза Първанов.

    http://society.actualno.com/news_376604.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *