ЕК потвърди официално съкращаване на доставките на газ в осем страни, „Газпром“ отрича

    Европейската комисия / ЕК / официално потвърди  днес, че са намалени доставките на руски газ в осем страни от Е, съобщава ИТАР-ТАСС. Това е заявил представителят на ЕК Марлене Холцнер. Намаляване на доставките има  в Полша, Словакия, Австрия, Унгария, България, Румъния, Гърция и Италия. Въпреки това, според Холцнер, ситуацията няма „извънреден характер“.

    В същото време  „Газпром“ твърди, че изпълнява всички договорни задължения за доставка на договорения обем на газ за Европа. Изявлението бе направено от ръководителя на отдела за структурирането на договори и ценообразуване на „Газпром експорт“ Сергей Kомлев.

    „Ние имаме съгласувано договорено количество  газ за месец и за ден, които „Газпром“ се задължава да доставя“, обясни той. „Сега, тези задължения са изпълнени, но потребителите искат по-големи количества от това, което ние сме задължени да доставяме“ – обясни той. „Има разлика между новите искания и договора“, – казва Koмлев. „Газпром“  изпълнява своите договорни задължения и прави всичко перфектно „- подчерта той.

    Koмлев отбеляза, че ако има непълни доставки по  съществуващия договор, „Газпром“ ще плати глоба. Но такова нещо няма“, допълни той.

    Преди това заместник-председателят на „Газпром“ и генерален директор на „Газпром експорт“ Александър Медведев изрази недоумение от съобщенията за предполагаеми значителни намаления на  доставките на руски природен газ до Европа. Той заяви, че „Газпром“ в условията на суровите зими в Русия и Европа е увеличил максимално доставките на газ не само в европейските страни, но и в страните от ОНД, особено в Беларус и Украйна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *