Чехия тръгна след Великобритания

    Чешката република след   Великобритания отказа да подпише данъчно -фискалното споразумението на  завършилата в Брюксел среща на върха на ЕС. Както казват източници, близки до преговорите в централата на ЕС, Германия и Франция до последния момент са се надявали да убедят Чехия  да подпише този толкова  важен документ.

    Факт е  , че Великобритания още от самото начало отказа да подпише документа. И по този начин даде да се разбере, че няма да влиза в нов фискален съюз, който предвижда още по-тясна икономическа интеграция между страните-членки на Европейския съюз.

    Тази асоциация, зад която прозира новото федерално устройство на Европейския съюз, Германия и Франция смятат за единственият лек срещу сериозната  икономическа криза, която засегна Европа.

    Наличието на една страна, Англия, която отказва да участва в още по-тясната европейска интеграция може да се отдаде на вечния евроскептицизъм на Британските острови.

    Въпреки това  още три европейски членки изразиха сериозни съмнения за необходимостта от фискално  споразумение. Това са Чешката република, Швеция и Унгария. Точно с тези страни  бяха водени трудни преговори в навечерието на срещата на върха в Брюксел.

    В крайна сметка, Унгария и Швеция  се съгласиха, но Чешката република, въпреки всички молби,   не  подписала този важен документ за бъдещето на ЕС. Дори преди срещата на върха на ЕС чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че няма да подпише данъчно-фискално споразумение  при никакви обстоятелства.

    „Аз  в никакъв случай няма да си сложа подписа под  това споразумение“, – каза чешкият президент,  които има славата на един от най-известните евроскептици.

    Той е убеден, че интеграцията на Европа е    обещаваща, но не може да се извършва набързо, без да вземат  предвид икономическите възможности  на страните от Европейския съюз. Очевидно е, че въпросът за подписването от страна на Чехия на това споразумение не е решен все още. В парламента на страната партиите, които са  за и против подписването на документа, имат приблизително еднакъв брой гласове.

    Министърът на външните работи на Чешката република Карел Шварценберг заяви ясно, че в случай на неприсъединяване на страната му към пакта, той незабавно ще подаде оставка.

    „Не искам да бъда част от правителство, което води страната срещу европейската интеграция“, – обясни позицията си  главата на Министерството на външните работи.

    Независимо от факта, че две  страни от Европейския съюз   не са подписали документа,   се очаква, че той ще бъде приет в окончателен вид на срещата на върха през март тази година и ще влезе в сила на 1 януари 2013 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *