Горбачов предлага да се ликвидира авторитаризма в Русия

    Бившият съветски президент Михаил Горбачов призова за провеждането на референдум в Русия за конституционна реформа. Това той пише в статия за „Новая газета“, озаглавена „И така, народен референдум!“. „Референдумът може да постави един въпрос: Подкрепяте ли политически и конституционни реформи, които да  елиминират „авторитаризма“ и да гарантират народовластие?“.

    По негово мнение,   авторитарният характер на властта е заложен  в Конституцията от 1993 г., която е  създадена в условията на борбата между изпълнителната и законодателната власт. Следователно  основният закон на Руската федерация, въпреки че признава идеологически и политически многообразия, където властта произлиза от хората,   дава на президента „практически неограничени правомощия.“

    Според Горбачов масовите протести, които се проведоха в градовете на Русия след изборите за Дума, свидетелстват не само за недоволството от изборните  измами, но също така и за недоволство по отношение на съществуващата власт. В този случай през декември събитията показаха, че руското общество е готово да търси правата си.

    „Хората искат смяна не само на конкретните лица, виновни за измамите, – счита бившият  съветски президент. – Но също така и промяна на политическата система“

    При това Горбачова отбелязва, че властите „са определили стратегията си“ – “ да се съсредоточат“ върху запазване на статуквото и да се гарантира избирането на Путин за  президент, с използване на „същия административен ресурс и медийна пропаганда“.

    И   засега “ ясното и конкретно искане на протестиращите“ – да се отменят фалшифицираните избори и да се назначат нови – властите отказват да приемат, казва Горбачов.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *