Давос: Лидерите се готвят за народното недоволство и вълнения

    В Москва и  Кайро  демонстранти искат властта да е представителна. „Но  недоволство бушува с почти същата сила и по улиците на Мадрид и Ню Йорк, а също и в  Атина – градът, където е родена думата“ демокрация „- подчертава журналистът от New York Times, Джак Юинг.

    По думите му, общите характеристики на всички тези акции е  чувството, че лидерите на различните страни  не отговарят на очакванията на гражданите и ролята на социалните мрежи „Facebook“, „Twitter“ и т.н. позволява  на много хора да се съберат и да изразят своето недоволство. Тези факти не са обнадеждаващи за всичките 40  държавни глави и министър-председатели на срещата в Давос – от германския канцлер до министър-председателя на авторитарна Етиопия.

    „Несигурните държави с ограничен политически и икономически капитал, са особено уязвими по отношение на комбинацията от тежка рецесия и „революционни комуникации. „- обобщава поуките от последните години  Йън Бремър, президент на консултантската фирма Eurasia Group (САЩ). Сред тези нестабилни държави има  и авторитарни и демократични , казва експертът, модератор на една от кръглите маси в Давос.

    „Превъзходството на американската и европейската демокрация вече не изглежда толкова очевидно, както преди 10 години“ – продължава авторът. Дори главата на форума в Давос, Клаус Шваб, наскоро се изказа като участник в движението  „Окупирай Wall Street“: „. Капитализмът в сегашния си вид вече не пригоден за света, който ни заобикаля“.

    Взаимовръзката на демокрацията с икономическия растеж вече не е незаобиколим закон ако се вгледаме в Китай и Виетнам. Въпреки това, според Юинг, китайските и руските лидери също се чувстват неудобно: те се страхуват от способността на социалните мрежи да преодоляват цензурата.

    Междувременно, нестабилността на демокрацията се забелязва и в сърцето на Европа – например Унгария, пише в статията. В други страни от ЕС, националистите се опитват да използват дълговата криза за политически цели.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *