Обама в послание към нацията предизвика Китай

    Китайски журналисти   вече реагираха на изявленията на американския президент. Някои отдават това на предизборната му  кампания, докато други смятат  това за  сериозно предизвикателство. В сравнение с предишните послания  Обама говори  за Китай в по-негативен контекст, отбелязва «Жэнмин жибао». Барак Обама в послание към нацията пет пъти спомена Китай в негативен контекст.
    Ако в предишните послания Обама казваше, че от Китай има  какво да се научи, този път той изброи областите на натиск върху Китай. Той обяви зa създаването на нови органи, насочени срещу Китай, демонстрирайки практически стъпки за ограничаване на търговските отношения с Китай.

    Всичко това се случва на фона на президентската кампания в САЩ. Някои анализатори смятат, че Обама е засилил риториката за да спечели допълнителни гласове. А китайската карта разиграват и кандидатите на републиканците.

    Обама още не бе завършил речта си, когато започнаха да се чуват гласовете на протеста. В частност, американо-китайският Комитет по търговия, който обединява 240 компании,   правещи бизнес в Китай, направи изявление. Организацията изрази несъгласие с  президента за това, че увеличението на митническите тарифи  за китайските продукти, ще намали безработицата в САЩ и ще подобри икономическата ситуация.

    Развитите страни започват да се връщат към индустриализацията, което е  предизвикателство за Китай. В началото на 21 век глобализацията и аутсорсинга бяха полезни и за развиващите се, и за развитите страни. Но извеждането на производствата имаше за последните  неприятен страничен ефект – нарастване на безработицата и  увеличаване на пропастта между богати и бедни. Това е една от причините за финансовата криза в САЩ.

    Сега САЩ и Япония искат да поправят ситуацията. За Китай това означава нова война за производство. От една страна ще трябва да се изправят срещу САЩ и други развити страни. От друга – да се конкурират с развиващите се страни като Виетнам. Това ще бъде конкуренция на работната сила, бизнес средата, инфраструктурата и политиката. И това е много важно предизвикателство за Китай, за който развитието на производството е от жизненоважно значение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *