Руска пролет?

    Москва не е на прага на революция, уверен е Доминик Моаси, автор на статия, публикувана на интернет страницата на германския Die Welt.. „Русия – не е Египет –  вярва коментаторът -… И Москва не е на ръба на революцията като Кайро преди година.  Това се дължи предимно на факта, че руският управляващ елит има възможности, с които не разполагаше бившият президент  на Египет Мубарак.

    Като енергийна суперсила, Русия може в краен случай да отвори касата и  по някакъв начин да неутрализира  унижение, което руснаците почувстваха след разкриването на измамите на последните парламентарни избори. В допълнение, по улиците през декември излязоха далеч не всички руснаци. „

    Продължавайки да изброява разликите между ситуацията в Русия и в „Арабската пролет“ авторът подчертава, че не е за пример възрастният Мубарак, в който египтяните  загубиха доверие- Путин излъчва енергия и жизненост. „Напълно е вероятно, в тези маси на руското общество, в ценностната система, на които  доминира имиджа на страната, а не са задоволени от състоянието на гражданското общество, да продължават да имат доверие на Путин“ – се казва в статията.

    Но въпреки че десетки хиляди демонстранти в Русия не представляват сериозна заплаха за режима на Путин продължава коментаторът, “ Кремъл може да бъде посъветван да вземе на сериозно тези, които заявиха своя протест.  Досега протестиращите се отличаваха с  въздържаност. – На този фона яма  нищо по-опасно от жестоки репресии. Но не става дума просто за демонстрация на сила. Руското правителство дори още повече рискува, ако днес си затвори очите за нарастващото отчуждение на обществото. “

    Според автора, по начина на осъждане на управляващия елит,  руските  протестиращите напомнят действащите лица в арабските революции. Тяхното възмущение от „съветския изборен процес“ е насочено срещу сместа от деспотизъм и корупция, с която се характеризира съветската империя в миналото и остана такава в днешните руски политически реалности.

    „Подобно на младите араби от Либия, Египет, Тунис, Сирия и Йемен, новото поколение от руснаците крещи на Путин: “ Махай се !“ Малцина от участниците в демонстрациите имат илюзии за ефективността на такъв протест, но те искат да покажат на властимащите  най-малко силата на недоволството  и решимостта си, се казва в статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *