ВМРО: Парите на циганските барони да отиват за образование на циганите!

    ВМРО предложи на министър-председателя Борисов парите на циганските барони да отиват в целеви фонд за образование на циганите.

    Предложението е по повод огласените намерения на правителството държавата да поема такси за детски заведения на социално слаби цигани. Идеята на ВМРО е свързана и с нашумелите в последните дни обвинения срещу крупни фигури на циганската престъпност.

    В правителствен план до 2015 г. е предвидено ползването на заеми и европейски средства за дейности по интеграцията на циганите.

    Позицията на ВМРО е, че това е дискриминация спрямо съвестните български граждани. Затова се предлага и създаването на фонд „Вписване” – с всички активи, които държавата евентуално ще придобие в резултат на съдебно преследване срещу фигури на организираната циганска престъпност.

    Подобен фонд ще подпомогне финансирането на тези така важни дейности и ще намали бремето върху държавата.

    „Така, поне частично, ще бъде спазен принципът на справедливост и данъкоплатците няма да поемат задълженията за несвършената до този момент работа или за нечие нехайство като начин на живот”, се казва в писмото на ВМРО до министър-председателя.

    Предложението до Борисов завършва с реторични въпроси: „Не са ли палатите на Кирил Рашков и другите като него идеални сгради за нови детски градини? Не са ли милионите на забогателите от т.нар. ромско включване достатъчни, за да покрият на първо време програмата за социални жилища? Не са ли свързани социалните жилища с разрушаването на незаконни гета?”

     

    Ето и пълният текст на писмото до министър-председателя:

    Уважаеми господин Борисов,

    Във връзка с огласения план на правителството за пълноценно вписване на циганските общности в българското общество, Ви предлагаме всички активи, които държавата евентуално ще придобие в резултат на съдебно преследване срещу фигури на организираната циганска престъпност, да образуват фонд „Вписване”, който целево да финансира дейностите по интеграция и най-вече образование сред циганските групи.

    Подобен фонд ще подпомогне финансирането на тези така важни дейности и ще намали бремето върху държавата. Така, поне частично, ще бъде спазен принципът на справедливост и данъкоплатците няма да поемат задълженията за несвършената до този момент работа или за нечие нехайство като начин на живот.

    В намеренията на правителството виждаме държавни заеми и средства от европейските фондове, предназначени за цигани. Намираме това за тревожно, а и дискриминационно спрямо съвестните български граждани. В същото време, даваме си сметка, че без държавен ангажимент по отношение на циганските общности не бихме могли да се надяваме на успех във вписването им в обществото ни. Затова за пореден път напомняме, че с беседи, обучения, привилегии и прочее може да бъде постигнат единствено минимален успех.

    Истинските резултати ще дойдат тогава, когато административната и финансовата принуда, както и равенството пред закона, накарат циганите да осъзнаят, че неконтролируемите раждаемост и заселване повече не са възможни.

    Господин Борисов, шумните дела срещу цигански „барони”, които занимават медиите в последните дни, както и информацията, че държавата ще плаща такси за детски заведения на социално слаби цигани, ни дават повод да Ви попитаме:

    Не са ли палатите на Кирил Рашков и другите като него идеални сгради за нови детски градини?

    Не са ли милионите на забогателите от т.нар. ромско включване достатъчни, за да покрият на първо време програмата за социални жилища?

    Не са ли свързани социалните жилища с разрушаването на незаконни гета?

    Намираме отговорите на тези въпроси за ясни и затова Ви предлагаме – доколкото е възможно – разтоварете честните български граждани, а и европейските данъкоплатци, от необходимостта да плащат заради начина на живот на определена група хора и заради държавното бездействие досега.

     

    9 януари 2012

     

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *