Селски райони остават без бензиностанции

    От 3 000 бензиностанции 1 000 ще трябва да затворят, ако остане изискването до 31 март да са си купили, монтирали и въвели нивомери. За това алармираха собственици на малки и средни бензиностанции на пресконференция в БТА.

    Те са създали Гражданско дружество „ Малки и средни бензиностанции“ и заявиха, че искат среща с финансовия министър Симеон Дянков и настояват той лично да ги убеди в правотата на решението за въвеждане на нивомерите.

    Представителите на малките и средните бензиностанции поясниха, че им е непосилно да поемат разходите за нивомерите и обясниха, че първоначално са смятали, че това ще им коства около 3 000 лева, но се оказало, че заедно с монтажа и поддръжката им излиза около 20 000 лева.
    Освен това вносителите искат да им платим нивомерите 80% авансово и след това да ни ги монтират, оплакаха се още собствениците на бензиностанции.

    Те изтъкнаха още, че за разлика от големите бензиностанции правят малки обороти в неатрактивни селски райони и че ако затворят, това ще се отрази и на малкото население там. „Как си представяте един комбайнер да ходи да зарежда в града„, попита собственик на малка бензиностанция.

    Той и колегите му изразиха недоумение защо толкова много се бърза за въвеждането на нивомерите при положение, че в момента е в процес разработването на български нивомер, който ще е в пъти по-евтин от предлаганите сега – вносни. „Не може за цял свят да има криза, за правителството да има криза, а за нас – да няма криза„, подчерта Динко Делев.

    Той е категоричен, че малки обекти като техните нямат интерес да правят злоупотреби с горивата, тъй като закупените количества са във фискалната памет, с информация разполага и НАП и интересът на собственика е да продаде това количество.

    Според собствениците на малки и средни бензиностанции злоупотреби по-скоро са възможни в големите обекти и във ведомствени обекти.

    От Гражданското дружество припомниха, че още през 2009 година са били принудени да си извадят електронни подписи и да предават информация към НАП, а след една година устройствата и дискетите са им останали само за спомен, тъй като вече е трябвало да направят директна връзка с НАП.
    Устройствата за това са им стрували 1200 лева. „Просъществуваха само една година и сега пак – трябва да поставяме нивомери и да изхвърлим предишните устройства“, добави Делев.

    Собственик на малка бензиностанция заяви, че е дал 7 хиляди лева за компютърна касова система, а сега заради нивомерите трябва да плати 900 лева за подмяна на софтуера.

    Представителите на малки и средни бензиностанции припомниха заявеното от Бойко Борисов , че ще бъде против създаването на монополи и изразиха опасения, че въвеждането на нивомерите в малките обекти ще има точно обратния ефект.
    Тази година и големите вериги бензиностанции търпят загуби, така че освобождаването на малко пазарен дял няма да им се отрази зле„, коментираха от дружеството.

    Те отправиха и предупреждението, че ако затворят обектите си действително цените на горивата ще станат по-високи.

    От организационния комитет на дружеството заявиха, че са получили покана от НАП за среща на 5 януари и казаха, че очакват разбиране.

    http://news.ibox.bg/news/id_1643052517

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *