Съд: Донорите на полови клетки вече няма да са анонимни

    Канадски съд   е взел прецедентно решението, като обяви за противоконституционна анонимността на донорите на сперма  и яйцеклетки, според Global National.

    Това решение е  взето в резултат на съдебно дело на служителката на The Canadian Press Оливия Прат, която е родена през 1982 г. от донорска сперма.

    В декларация, подадена пред Върховния съд на Британска Колумбия, жената твърди, че съществуващите закони за осиновяване нарушават правата на децата, появили се по този начин, като не им дава възможност, за разлика от осиновени лица,   да научат генетичните си корени.

    Става дума за поправка от  1996 г.   в Закона за осиновяване, която позволява на децата, които живеят в приемни семейства, да получат информация за биологичните си родители. За хората,  родени с използване на донорска сперма или яйцеклетки, това изменение не се прилага.

    Въпреки факта, че Прат  в никакъв случай няма шанс за получаване на такава информация за себе си (тези данни  са унищожени), тя реши да подаде иск  за промяна на много несправедливия, от нейна гледна точка, подход.

    Съдия Илейн Adair счита гледната точка на Прат за справедлива и се произнесе в нейна полза, като  призна  съответните параграфи на закона в Британска Колумбия за осиновяване за противоконституционни.

    В съответствие с това решение, правителството на провинцията, в срок от 15 месеца, трябва  да приеме измененията в закона, забраняващи да се унищожава информация за   донорите на полови клетки и осигуряващи  на техните биологични деца право на тази информация.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *