Posted inБез категория

Макълдауни според Wikileaks:"Атака" и ДПС в симбиоза се използват взаимно

„Атака“ и ДПС в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база. Това пише бившият посланик на САЩ в София Нанси Макълдауни през 2009 г. в разгара на кампанията за евроизборите. Заключението на Макълдауни е записано в секретни дипломатически доклади, публикувани  от Wikileaks и „Биволъ“.

В докладите си посланик Макълдауни определя изборната кампания като процес, който вади едни „боклуци“ от парламента и вкарва там други. Посланикът акцентира на факта, че „корумпирани, компрометирани и дори осъдени кандидати“ напират да влязат в парламента.

Според нея обаче много от „боклуците“ са абонирани за влизане в Народното събрание. Дипломатът констатира, че българите като че ли са настроени, че вече са видели всичко възможно в начините за привличане на електорална подкрепа. Гражданите обаче явно са бъркали, защото вече излиза „по-евтино да станеш народен представител, отколкото да си го купиш“.

Дипломатът разглежда робята на по-малките политически формации, на балансьорите, тъй като се очаква ГЕРБ да не успее да събере абсолютно мнозинство за съставяне на правителство. Макълдауни определя участието в политическия живот на Синята коалиция като „последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов“. Този „неохотен и закъснял съюз“ се надява да привлече избирателите в център-дясно, които или не гласуват или са дезертирали към ГЕРБ.

РЗС е определена като креатура на БСП с неясно финансиране, предвождана от „клоун“ и „шарлатанин“. За формацията „Лидер“ пък се казва, че е на бизнесмена Ковачки, свързан с „влиятелни подземни фигури, практикуващи контрабанда и рекет“. Ковачки купува масивно гласове и принуждава работниците си да гласуват, за да си осигури парламентарно представителство, по-евтино от „плащането на подкупи на депутати“.

ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган е определена като „машина за правене на пари“. „Злоупотребите с еврофондове в министерствата контролирани от ДПС са основен фактор за негативния публичен имидж на правителството и ниската му популярност“, пише Макълдауни.

„Атака“ е описана като партия на „екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията“. За формацията на Волен Сидеров посланик Макълдауни смята, че „не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството.“

Не са пропуснати и „прочутите братя Галеви, могъщи лидери на мафията от град Дупница, южно от София, регистирани като кандидати за парламента“. Поне единият от двамата има шанс да влезе благодарение на „смазана машина за купуване на гласове, принуда и местни връзки“.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/22/1093647_poslanik_makuldauni_spored_wikileaksataka_i_dps_v/?ref=rss

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *