Гърция може да получи още 60 милиарда евро

    Европейската дългова криза направи пълен кръг. Преди една година, правителствата на страните от еврозоната дадоха на Гърция, обременена с огромни дългове и бюджетен дефицит, 110 милиарда евро. През април 2010 г. агенция Standard &  Poor’s свали  кредитния рейтинг на Гърция до спекулативна категория.

    Сега европейските правителства признават, че 110  милиарда евро за Гърция не са достатъчни   и обсъждат  възможността   през юни да и дадат още почти 60 млрд. евро.

    S &  P в понеделник намали рейтинга на страната от BB- на B (това е шеста степен от спекулативното ниво).

    Увеличава се риска, че Гърция ще предложи преструктуриране на дълга си под формата на удължаване на срока до падежа, но това ще означава фалит, предупреждават експертите на  агенцията.

    Агенция Moody’s Investors Service заяви вчера, че прави анализ на ситуацията в Гърция. Ако реши, че страната не е в състояние да обслужва дълга, текущият и суверенен рейтинг   В1 (означава 20% вероятност за неизпълнение на задълженията или преструктуриране) може да бъде  понижен  с няколко точки, предупреди агенцията.

    В петък финансовите министри на Европейския съюз обсъждаха  възможността за удължаване на падежа на кредитите, дадени на Гърция преди година, и   въпроса как да  намерят   още близо 30 милиарда евро, които ще и трябват  през следващата година. За това пише The Wall Street Journal, като цитира хора, запознати с хода на дискусията. Вярно е, че никакви решения не са е взети.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *