ВМРО: Детските да се плащат на детските заведения

    ВМРО – Българско национално движение изпраща мотивирано предложение до Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с идеята на управляващите детските добавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли тази година.

    Предложението на ВМРО е за изцяло нова философия на социалния модел у нас. Нека детските добавки се увеличат, но пари на ръка не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата за учебници. Ако детето посещава детско заведение, разходите ще се поемат от държавата.

    Така или иначе, към момента детските са почти равни на месечните такси в градините и яслите. Ако детето не посещава заведение, държавата не бива да плаща нищо. Тези пари се дават за детето, а не на родителя.

    Що се отнася до размера на детските, трябва да се припомни още, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащата на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.

    През тази година е предвидено месечни помощи да получават 878 хиляди деца., като бюджетът е осигурил за това 350,26 млн. лв. Ако детските се увеличат с 10 лв., допълнителната сума, която трябва да бъде осигурена от бюджета, е 52,680 млн. лв. Има две особено тревожни въпроса към наглед разумното предложение: откъде ще дойдат парите и къде ще отидат.

    Според КНСБ, финансовия ресурс може да бъде осигурен от продажба на остатъчни миноритарни дялове от българската промишленост, както и от събиране на дължими пари за осигуровки. Това обаче са еднократни мерки, след които хазната ще се опразни, а пари все така ще трябват. От друга страна, без каквото и да е съмнение можем да бъдем сигурни, че увеличените надбавки вместо да стимулират българската раждаемост ще доведат до нов цигански демографски взрив.

    ВМРО многократно заявява, че циганската общност е превърнала правенето на деца в бизнес. Този срамен бизнес трябва да бъде прекратен.

    Детски се полагат при месечен доход на член от семейството под 350 лв. Трудно е да се каже колко точно от получаващите ги у нас са българи и колко цигани, но е ясно, че циганите са повече. Без цялостна преоценка на социалния ни модел всяка нова социална придобивка ще пълни джобовете на циганите с пари, излезли от джоба на съвестните български граждани.

    5 април 2011

    http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *