Можеше ли да се прогнозира земетресението в Япония *

    Още една публикация, която се появи в blog.bg от eien. Интересен поглед върху България, Япония и … манталитета на хората в двете несъизмерими с нищо култури и светоусещане.

    Този въпрос веднага ме навежда на мисълта: може ли да се прогнозира земетресение у нас? А, “приблизителната”, както ме попита една възрастна съседка?

    …в България е пълно с екстрасенси. Имат си ТВ канали, предавания, зрители. Попаднах за секунди на някакво такова. Една простовата женица с лукав поглед и беден речник даваше “компетентно” мнение, след като обяви тържествено месеца и деня на земетресението в България/ сетих се и за един небеизвестен дюлгер на хороскопи, който паникьоса с предсказанието си цял един град/.

    Попитах се, колко ли души из цялата страна са се “хванали”. И въпреки че това земетресение не настъпи според „онова, което екстрасенската виждала“, тя си има готова обосновка и зрителите й продължават да я “следят”. И най-важното е, броят им се увеличава.

    Далеч съм от мисълта, че само най-необразованите и смахнатите са с нея и за нея. Учили-недоучили висшисти или хора с образование, титуловани професори, също са сред онези, които я подкрепят и й вярват. Твърдят даже, че я “използвали” при своите научни прогнози. Прогнози, базирани на уменията на екстрасенси?!

    Какво обаче твърдят уважаваните японски и български сеизмолози? – Абсолютно не е възможно да се определи предварително едно земетресение -степента по скалата на Рихтер, магнитуда, деня и часа. Възможно е да се даде някаква приблизителна прогноза за приблизителното време от около 30 години, вероятното място / а не точно епицентърът/ да понесе трус с магнитуд по-голям от определена стойност. Тук искам да отбележа, че се хващам на бас: тази глутница от екстрасенси, които в повечето случаи се възползват от отчаянието на хората, за да им вземат и последната парА като ги облъчват с лукави надежди и безцеремонни лъжи, в случая за написаното до тук твърдя, те даже не могат да определят разликата между магнитуд, скала на Рихтер / и шиндо/, а “определят вещово” и тях.

    Съшествува и друг уж-верен-начин за прогнозиране на земетресението. Даже, пъчат се някои професори и учени, били предсказали опустошителното 11 мартенско мощно земетресение в Япония, като се базирали нАучно на своите сериозни теории за лунните цикли. Такива прогнози са също ментета. Или както казваще един продавач на пазара в Пекин: “Мадаму, тува не менте, тува истинско копие.” Та и тази теория за предсказване на основата на лунните цикли си е чисто копие. Менте.

    В моя подкрепа цитирам един уважаван български професионалист: “ако това бе вярно, щеше да се наблюдават верижни земетресения по цялата земя, които щяха да са привързани към преминаването на луната над дадена точка от земната повърхност. Такова нещо не се наблюдава. Лунните цикли са отговорни за приливно-отливните движения, било то на течните маси, било на твърдата земя. При течните маси това е ясно видимо. При твърдата земя става дума за десетки см промяна на относителната надморска височина. Това последното обаче протича на вълни с дължина ХИЛЯДИ километри. Реалното междумолекулно и междуминерално триене, причинено от преминаването на луната е нищожно малко, за да допринесе съществено към процеса на земетръсообразуване. За последното са отговорни тектонските движения, които представляват вектори с големина от мм до см за година. Важното е, че векторът е с постоянна посока за дълги периоди от време /стотици хиляди до милиони години/. Натрупването на точно тези сили за стотици до хиляди години създава потенциална енергия, която в момента на земетресението се превръща в кинетична. Добавената сила от лунните цикли тук е с порядъци по-малка и несъществена.” / Дилов/.

    Завършвам с една малка част от Кодекса на японските самураи:Запазване на самообладание и достойнство при всички обстоятелства, спокойствие и сила, пълно освобождаване от страха”, и добавям: да не подценяваме тези качества, да ги изграждаме ден след ден у себе си и децата ни в “мирно и спокойно време”, за да бъдем “устойчиви на земетресение” – термин, който по цял ден слушам по телевизията, и разбира се, да не се поддаваме на менте –предсказващи-земетресенията –пустословни теории.

    Токио, 14 март 2011 г.

    http://eien.blog.bg/drugi/2011/03/14/mojeshe-li-da-se-prognozira-zemetresenieto-v-iaponiia.707227

    http://eien.blog.bg/drugi/2011/03/14/mojeshe-li-da-se-prognozira-zemetresenieto-v-iaponiia.707227

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *