Костов: ГЕРБ да спре да се договаря с монополистите

    Държавата трябва да си влезе в ролята и да започне да спазва законите, които се отнасят до защитата на свободния пазар. Това призова лидерът на ДСБ Иван Костов днес.

    Страната ни е в ситуация на стагфлация (едновременно стагнация и висока инфлация – бел. ред.), от която облагодетелствани са единствено монополистите – така той коментира икономическата политика на кабинета и повишението на цените на горивата и основните стоки и услуги.

    Според Костов има договорка между управляващите и компаниите, които имат монополно положение на пазара, като по този начин ГЕРБ събират пари за предстоящите наесен избори. „Ще видите, че точно преди изборите ще има по-ниски цени на горивата и основните стоки, но дотогава ще бъдат генерирани огромни приходи“, прогнозира съпредседателят на „Синята коалиция“. По думите му управлението обслужва монополите в ущърб на гражданите, а доверието на десния съюз към кабинета „ерозира заедно с жизненото равнище“.

    От ДСБ настояха правителството незабавно да подмени всички комисии, които имат отношение към контрола на монополистите. Поискаха нов състав на комисиите за защита на конкуренцията (КЗК), за защита на потребителите (КЗП) и за регулиране на съобщенията (КРС), както и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тези звена са парализирани поради обвързаност или по други причини, смята Костов.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/14/1059116_kostov_gerb_da_spre_da_se_dogovaria_s_monopolistite/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *