Продавали сме на Кадафи муниции

    България е продала през 2009 г. муниции и капсул-детонатори на режима на Муамар Кадафи на обща стойност 3.73 милиона евро.

    Това твърди лондонският вестник „Гардиън“ в журналистическо разследване кой в ЕС колко е спечелил от сделки с оръжие, с което сега армията и частите на Кадафи избиват собствения си народ.

    В публикацията не е посочено по кое време от годината е реализирана сделката, нито от коя фирма.

    През 2009 г. в България управляваха две правителства – на Сергей Станишев и на Бойко Борисов.

    Всяка оръжейна сделка в България би трябвало да се вписва в специален регистър, описващ необходимите подробности, включително крайния получател.

    Според доклад годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение през 2009 г. от България за Либия наистина са изнесени бойни припаси и взривни вещества за 3.73 млн. евро. Това е станало с едно разрешително, но не е записано кога е издадено то и на коя фирма. Докладът е публикуван на сайта на министерството на икономиката и е подписан от министър Трайчо Трайков.

    Според „Гардиън“ след като през октомври 2004 г. пада оръжейното ембарго срещу Либия страните от ЕС (България става член през 2007 г.) са издали за 5 години експортни разрешителни за оръжие за 834.5 милиона евро.

    Рекордът за една година се държи от 2009 г., когато е разрешен износ за 343.7 млн. евро.

    За петте години най-много е изнесла Италия – за общо 276.7 милиона евро, като само през 2009 г. е продала на Либия въоръжение за 111.8 млн. евро – военни самолети и електронно оборудване.

    Вторият по големина доставчик е Франция 210.15 млн. евро общо за периода 2005-2009 г.

    Следват я Великобритания и Германия.

    Информацията за оръжейните сделки на страните от ЕС за Либия е открита от Дан О’Хюджин на сайта Europa, отбелязва „Гардиън“.

    http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/01/1052547_bulgariia_e_prodala_na_kadafi_municii_za_pochti_4_mln/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *