Челен опит: В Румъния започва работа цигански съд

    Днес в гр. Сибиу (Централна Румъния) отвори врати първият „ромски съд“, обяви самопровъзгласилият се „цар“ на ромите в Румъния Флорин Чоаба, цитиран от АФП.

    Това е много важен ден за нас, тъй като откриваме първия съд на ромите, каза Чоаба на церемонията. Съдът, който ще работи под девиза „Ние не ви съдим, ние ви помиряваме“, ще гледа дела, свързани с раздяла или финансови конфликти. Не става дума за инстанция, паралелна на държавните институции, подчерта Чоаба. Той каза, че случаите, внесени в съда, ще бъдат разглеждани според неписаните закони и обичаи на ромското малцинство.

    Конфликтите между роми често пъти са уреждани от „съд“ („стабор“ на езика на ромите), съставен от „мъдреци“ от различните местни общности. Лицата, признати за виновни, обикновено са осъждани да платят пари на засегнатата страна. Синът на Флорин Чоаба – Дорин, ще бъде председател на съда, като в работата ще му помагат юристи.

    Ромската общност в Румъния наброява 535 000 души, според последно преброяване, но според нейни представители броят й достига 2 милиона души.

    http://balkani.actualno.com/news_337537.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *