Кой е наред: световен революционен индекс

    Кой е наред? Такъв въпрос задава вестник „The Wall Street Journal. Изданието направи класация на страните, в които ситуацията може да се развие по либийския сценарий. Изводите са нееднозначни.

    След политическите експлозии в Северна Африка и Близкия изток, много експерти изграждат свои прогнози: къде, кога и в каква степен   масите ще вдигнат поредния бунт. Най-интересната класация направиха  журналисти от The Wall Street Journal.
    Разбира се, с уговорката, – казват те, ние не твърдим, че сме предсказатели, възможни са и  други  варианти.

    „Моля, не четете статията ни като истина от последна инстанция – пишат авторите.
    В изчисленията за „индекс на революцията“ не са били взети  предвид доста важни фактори, като например  племенните отношения, свободата на словото и на движение, ангажимент към западните ценности и др. Също така не е бил правен иконометричен анализ на ситуацията. И все пак, работата ни може да е  интересна. „

    И тя представлява. Заключенията на експертите се основават на три стълба: Корупционният индекс, индекс на човешкото развитие, публикуван всяка година от ООН, както и индекса на Джини – степента на финансово разслоение на обществото в страната. Също така е взета предвид средната възраст на жителите, на безработицата и размера на БВП на глава от населението.
    Специално място заемат разходите   за храна.

    В исторически план гладът винаги е бил  една от основните причини, която води до революции.

    Списъкът включва 85 държави.
    За съжаление, поради липса на достатъчно информация, бяха оставени без анализ тези „необичайни“ от всички гледни точки   страни като Куба, Ирак, Йемен, Афганистан, Северна Корея, както и половината от африканския континент.

    Ето и първите шест държави, получили между 80 и 100 точки. Начело на списъка е  Кения с перфектен 100 % резултат.
    След нея-Камерун.

    Следващата – Пакистан с ядрено оръжие  и шеста по брой на население в света. Нигерия – четвърта. Екзотично изглеждат  съседните и гъстонаселени страни като Индонезия и Филипините с подобни показатели.

    Честно казано, не всички читатели ще са съгласни с класацията на изданието. Например, становището на   блогър от Кения е : „Аз съм много изненадан, че сме на първо място. Кенийците също са силно фрагментирани в  племена, за да имат единна позиция. Най-вероятно, нищо подобно от  арабските катаклизми ние няма да произведем „

    Но най-интересното – е по-нататък.
    Страните, в които вече се  случиха или се случват в момента безредеици,  не са в челните позиции.

    Сравнително спокойната Йордания – девето място. Алжир – 12-та. Либия, гражданска война с хиляди загинали е  на 13-то. Египет, където приключва  революцията е 16-та. Тунис, от където започна всичко, е чак на 21-о място.
    А Бахрейн – 48-та, между Тайван и Латвия.

    От проучването на „Уолстрийт джърнъл“ е невъзможно да се предвиди с точност датата на възникване на следващата революция. Но за сегашното положение в света едно е ясно – кутията на Пандора е отворена. И либийският сценарий – далеч не е най-лошото. Особено безпокойство буди Пакистан.
    Страната разполага с ядрени оръжия и доста мощен демографски фактор. Ясно е, че революцията в такава държава е в състояние да  взриви света.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=431820&cid=9

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *