САЩ максимално се сближават с Русия, пред заплахата от Китай

    Както стана ясно преди дни, САЩ вече не считат Русия за основна заплаха за сигурността си, което бе формулирано и в новата щатска военна доктрина за следващите седем години. В тази връзка едва ли е изненада, изявлението, че администрацията на САЩ ще се опита  максимално да нормализира  търговските отношения с Русия и да   улесни присъединяването и  към Световната търговска организация (СТО). Както беше съобщено от Voice of Russia,   такова изявление е направил на заседание на бюджетната комисия на Камарата на представителите,  специалният представител   Рон Кърк.

    Кърк е отбелязъл, че бързото влизане на Русия в СТО ще бъде през тази година един от приоритетите на външната политика на Белия дом.
    За тази цел  Вашингтон трябва да  отмени  приетата по време на Студената война поправка Джексън-Ваник.

    Поправката, приета от Конгреса през 1974 г. и   насочена предимно срещу СССР и социалистическия блок, забранява да се предоставя статуса на най-облагодетелствана нация и да дават държавни кредити на страните, които ограничават правото на техните граждани да емигрират.

    От 1989 г. правителството на САЩ ежегодно налага мораториум върху действието на поправката, но да я премахне напълно и все още не бързат. Досега тя е отменена само към четирима бивши страни от  Съветския съюз: Киргизстан, Грузия, Армения и Украйна.

    През 2002 г., президентът Буш предложи премахване на изгубилата своето значение поправка, но Конгресът не одобри негова инициатива.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *