Изтребителят шесто поколение ще струва $ 1.5 милиарда, но ще лети с 14 хил. км/ч

    Експерти смятат, че с най-новите си суперсамолети САЩ веднъж завинаги ще постигнат военно превъзходство над Китай, а срещу Русия,  няма да използватт.

    Сега се считат за най-модерни изтребители 5-то поколение. Имат ги само  три страни: САЩ (F-22), Русия (Т-50) и Китай (J-20), като китайците  за първи път вдигнаха своя  изтребител в началото на 2011 година.

    Между другото, първият полет на Т-50  се състоя малко по-рано – през януари 2010 г., а серийно ще се произвежда чак през 2015 г.. Основно  всички развити страни имат изтребители 4-то поколение: в Русия това е Су-27 и МиГ-29. Засега американските военни обявиха само част от  списъка на най-общите изисквания за изтребител 6-то поколение:  трябва да бъде безпилотен и няма да лети със свръхзвукова скорост (1500-2500 км / ч),  а с хиперсвръхзвукова – не по-малко от 6000 км / ч.

    Но това е минимално изискване. Както разказва тест пилотът на Русия Магомед Tолбоев, член на екипа   на съветската космическа совалка „Буран“, за изтребител 6-то поколение е постижима и скорост от 14 000 км / ч. Според Tолбоев през  1980 година точно такава задача е била поставена  пред руските конструктори , които създават перспективни модели на самолети. „Но тези работи след края на Съветския съюз бяха затворени“ – казва Толбоев.

    Според експерти, новият изтребител   малко ще напомня на традиционните самолети. Тъй като е безпилотен – пилотът просто няма да издържи на свръхзвукови скорости – не е предвиден в пилотската кабина. В зависимост от скоростта на полета ще се различават и геометрията, като цяло, като формата ще бъде загладена, без върхове и  ще е невидим за радарите.

    Традиционни ракети ще се заменят с лазери.   Значително ще се съкратят кабелите и проводници в самолета, а вместо това ще има оптична система, която е с висока устойчивост на смущения и кибератаки .

    Според Пентагона новите самолети, се очаква да влязат в бойни дежурства в периода 2025-2030. Това оставя отворен  основния въпрос: с кой ще се бие супер-изтребителят?

    Руски експерти смятат, че идеята за такъв изтребител е абсурдна, тъй като и срещу сегашния F-22 няма достоен противник.

    Заедно с всички предимства на новия изтребител вече има значителен минус – неговата стойност. Цената на  F-22, смятан за най-скъпият  американски самолет е 290 милиона долара.

    Според специалисти самолетът  6-то поколение ще струва около 1,5 млрд. долара, което е сравнимо с цената на самолетоносач. Огромно разходно перо е самата поддръжка Така например, разходите за един час полет на  F-22 са 20-45000 долара.

    Източник: warandpeace.ru.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *