Предизвикателството на Пекин – подземни пътища и никакви коли на открито

    Китайската столица , обяви „зелена революция“, пише Джампаоло Визети в  статия, публикувана във вестник La Repubblica. Градските власти възнамеряват да приберат под земята леките и товарни автомобили, работещи на дизел и бензин. Под земята ще бъде построена най-дългата в света мрежа от тунели.

    „Над земята ще останат само автобуси, таксита и скутери с електрически мотори, както и велосипеди и последните рикши. Частните коли ще излизат от тунелите на специални мегапаркинги, разположени в различни райони около града. Целта е да се превърне една от най-замърсените и  парализирани от задръствания столици на света в символ на контролираното движение „- пише авторът.

    „В Пекин, в момента има  5 милиона превозни средства,  а до 2015 г. ще са около 10 млн. В същото време улиците са същите като при Мао. Размерът на дневните емисии на газове и фини прахови частици съответства на нивото, което е фиксирано в северната част на Италия за една седмица. „Наземната част на Пекин – казва кметът Гуо Цзинлун – ще остане достъпна само за пешеходци, велосипедисти и автомобили с нулеви емисии и шум. Ще има нови паркове, на дълги разстояния пътниците ще се возят на високоскоростни влакове. „

    „Зелена революция“ в Пекин ще започне с изграждането на 26 тунела,  съобщава публикация. Първият кръг ще бъде построен в близост до площад „Тянанмън“ и други исторически обекти. Под земята ще бъдат скрити не само автомобили и камиони. Предвижда се създаването на подземни търговски центрове, хотели и бизнес офиси. В допълнение  освобождаването на териториите на повърхността за отдих и развлечения, развитието на подземна система ще спести енергия,ще  намали и емисиите на въглероден двуокис и топлина.

    Според кмета, „липсата на слънчева светлина по време на движението под земята и по време на работа ще бъде компенсирана  от икономисаното  време  за пътуване, което могат да се използва за разходки на открито на чист въздух“, – допълва кореспондентът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *