Ерата на световната парична система, доминирана от американския долар, е минало

    Ерата на световната парична система, доминирана от американския долар, е минало, заяви китайският президент Ху Цзинтао за в. „Уолстрийт джърнъл“ в навечерието на визитата си в САЩ, предаде ДПА.

    Ху призна, че между Пекин и Вашингтон съществуват различия и някои деликатни теми.

    Той обаче смята, че и двете страни ще спечелят от силна и открита връзка помежду им и ще загубят, ако решат да се конфронтират.

    По повод на юана, който се очаква да бъде една от водещите теми на разговорите между Барак Обама и Ху в сряда, китайският държавен глава каза, че е малко вероятно китайската парична единица скоро да се превърне в резервна валута.

    Необходимо е много време валутата на една страна да бъде широко приета в света, призна Ху.

    Цзинтао пристига на четиридневно държавно посещение в САЩ. Самолетът му каца във военновъздушната база Андрюс близо до Вашингтон, където ще бъде посрещнат от вицепрезидента Джо Байдън, предаде Франс прес.

    Вечерта Ху ще присъства на вечеря в тесен кръг в Белия дом, на която освен него, президентът Обама и първата дама Мишел ще присъстват държавният секретар Хилари Клинтън и президентският съветник по националната сигурност Том Донилън.

    Вечерята ще бъде в трапезарията в частния апартамент на Обама в Белия дом.

    Освен курса на юана, други теми на разговорите ще бъдат въпроси от глобалната икономика, кризата между двете Кореи и иранската ядрена програма.

    Обама ще засегне и въпроса за правата на човека, който е болезнен за Пекин.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3547631

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *