Македонският Владика Стефан: Спаска Митрова е част от „отпадъците, предателите и изродите"

    „Българският културен клуб“ – Скопие (БККС) е дълбоко потресен от шокиращото изявление на главата на Македонската православна църква (МПЦ) г-н Стефан, който в коледно интервю пред медиите определя изстрадалата българска майка Спаска Митрова като част от „отпадъците, предателите и изродите”. Както е известно, през последните две години Спаска Митрова стана символ на смелостта и човешкото достойнство в борбата против етническата дискриминация на българите в Република Македония. По-конкретно Стефан арогантно заяви:

    „…Той [владиката Йован Вранишовски] отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативния съд в София само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите…”

    http://www.youtube.com/watch?v=KuL2Kaz2TfU

    От времената на средновековната инквизиция, такива злобни нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещенник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир. Възмутителното антихуманно изказване на Стефан е още едно ярко доказателство, че в Република Македония продължава да господства тоталитарна пост-югославска обществено-политическа система, където инакомислието се наказва със затворничество, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз.

    Скандалното поведение на г-н Стефан идва след като той безцеремонно присвои за канонично непризнатата МПЦ свещенното име и историческото наследство на Българската охридска патриаршия и архиепископия и си присвои лично светите титли на Охридските архиепископи на България.

    Настоятелно апелираме към европейската и международна общественост да порицае тези средновековни дискриминационни практики и да подпомогне с всички възможни средства така желаните демократични промени в любимата ни родина – Република Македония.

    Оригинал на становището в PDF:
    http://bkks.org/docs/mpc_position_10-01-2011.pdf

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *