Хакери от Беларус наказаха стотици учреждения в САЩ

    Хакери във вид на  поздравителни писма от името на Белия дом в навечерието на Коледа, са изпратили до десетки държавни агенции в САЩ зловреден софтуер. Вирусът успявал да краде документи и да ги изпраща на сървър в Беларус, пише gidepark.ru.

    Картички с   коледни елхи предлагали на потребителите да кликнат върху приложения линк, а след това в компютъра прониквала една от разновидностите на вируса Zeus Trojan. Според експерта по компютърна  Брайън Кребс, в резултат на атаката са били откраднати документи от организации на  САЩ като Националния научен фонд, службата на полицията на щата Масачузетс и на държавна агенция, която предоставя помощ на африканските страни. Алекс Кокс, служител на фирмата NetWitness, която разработва методи за защита на информацията  съобщи, че кодът на новия вирус на 95,8% е идентичен  с програмата, с която са били заразени през миналата година  повече от 75 000 компютри в Съединените щати.

    „И двете (разновидности на вируса) преглеждат вашия твърд диск, събират  документи на Word, Excel и PDF и след това ги изпращат на сървър в Беларус“, – каза той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *