Първи сме в Европа по внезапна сърдечна смърт

    Според  Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология страната ни е в челото на класацията и по сърдечно-съдови заболявания. България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз.

    Кардиолозите заявиха, че има недооценяване на клинични пътеки номер 40 „Постоянна електрокардиостимулация“ и номер 41 „Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечни аритмии“ и не се дава шанс за развитие на тази медицина.

    Предложените стойности на двете пътеки не отговарят на вложените консумативи и труд на медицинския екип, за пореден път те са определени без консултация със специалистите от гилдията, подчертаха кардиолозите.

    В резултат се налага имплантирането на стимулатори, лекуването на аритмии и осъществяването на аблации да се доплащат от пациентите, което им струва хиляди левове.
    Хората, които не могат да си го позволят са обречени, всеки трети умира, коментира д-р Светослав Йовев от столичната болница „Света Екатерина“.

    Той подчерта, че всяка подобна интервенция вкарва в преразход и болниците, които ги осъществяват.

    Пациентската драма е най-голяма, тъй като те трябва да извадят непосилна за тях сума, за да се спасят, посочи д-р Йовев.

    Следва драмата на лекаря и на трето място – загубата за болницата, която трябва да се погрижи за тези пациенти. Проблемът може да се нарече на този етап „мисия невъзможна“, смята д-р Йовев.

    При пациентите, които не могат да си позволят това съвременно лечение, всеки трети умира вкъщи, каза той. Ситуацията в България е трагична, според Европейската асоциация по сърдечна аритмия.

    http://news.ibox.bg/news/id_1885297960

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *