Washington Post разказа за черноморския дворец на Путин за $1 млрд

    Дворецът на брега на Черно море, който може да се види на снимки  от спътника все още не е завършен, но цената на проекта може да струва над 1 млрд. долара, които са дарени от руски бизнесмени.

    Според журналиста от The Washington Post Дейвид Игнатиус, елегантната сграда в близост до Прасковеевки, е предназначена за руския премиер Владимир Путин. Строежът на двореца започва през 2005 година.

    Средствата за изграждането са се появили благодарение на „корупция и кражби „, казва   журналистът, като се позовава на бизнесмена Сергей Колесников, който твърди, че в центъра на историята с финансирането на двореца е Николай Шаламов, „стар приятел на Путин от Санкт Петербург“, с когото той започва да работи през 2000 година. Игнатиус твърди, че е говорил с  Колесников лично.

    Разобличителят  Колесников е разказал на  репортера, че първоначално  е планирано  даренията да  бъдат използвани за закупуване на медицинско оборудване за клиники в Санкт Петербург, а  „35% от плащанията   са били прехвърлени в офшорни сметки.“

    „Колесников ми каза, че през 2005 г. приятел на Путин го помолил да създаде компанията ROSINVEST. Собствеността на дружеството е била скрита зад анонимни „акции на приносител“, по-голямата част от които се управлявали в интерес на Путин, заявил Шаламов на Колесников (по думите на самия Колесников), „- се  казва статията.

    Според Колесников, по няколко пъти на година в течение на осем години правил финансови справки за Путин по указания на Шамалов за строителните дейности.

    Представител на Путин отказа да коментира, но според един  от информаторите на Игнатиус, дворецът ще се използват за да се забавляват гостите на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

    The Washington Post

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *