Британските студенти на бунт срещу високите такси

    Хиляди студенти излязоха на протест в столицата на Великобритания Лондон, съобщи БиБиСи.

    Причината са намеренията на британското правителство да увеличи рязко университетските такси. Стачката се случва в момента, в който британският парламент започна обсъждането на законопроекта, предвиждащ годишната такса за университетите в страната да бъде увеличена от 3000 на 9000 лири. Ако бъде приета, мярката ще влезе в сила от септември 2012 г.

    Масовият протест на студентите е плътно охраняван от специално подразделение на полицията за борба с безредиците и конна полиция.

    Сградата на парламента е оградена от кордон от служителите на реда. По данни на полицията в стачката участват 20 000 студенти от учебни заведения на територията на цялата страна. От репортаж, излъчен от СиЕнЕн, се вижда как протестиращи влизат в сблъсък с представители на полицията.

    Очаква се против увеличението на университетските такси да гласуват поне десетима либералдемократи, които са част от коалиционното правителство. БиБиСи припомня, че участниците в протеста критикуват особено силно либералдемократите, защото по време на предизборната кампания тази година те подписаха обещание, че ще гласуват против всяко предложение за увеличаване на таксите за образование.

    http://news.ibox.bg/news/id_1506960409

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *