Бившият кмет на Москва Лужков ръководел рекета в Москва

    Посланикът на САЩ в Русия Джон Байерли в доклада си до Държавния департамент от февруари 2010 посочва, че   тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, не само че не преследва организираната престъпност в руската столица, но също така си сътрудничи с криминалните авторитети.

    Връзките на Лужков с подземния свят и влиянието, което престъпните групи оказват върху  всичко в Москва, вече са без съмнение „- пише в документа, публикуван от WikiLeaks, който се появи в британския вестник“ Гардиън „. Според него в столицата  работи тристепенна криминална система, а най-отгоре е Лужков. Зад него са две огромни структури – на ФСБ и МВД. В дъното на пирамидата – се дребни престъпници и обикновени инспектори от различни държавни агенции. В доклада се подчертава, че ФСБ  е  „като цяло чадър“ за бизнеса в Русия.

    „Министерството на вътрешните работи събира пари от малкия бизнес, а ФСБ – от едрия“ – пише още в доклада.

    „Източници сочат, че вече няма необходимост от престъпни групировки, които да  бъдат ангажирани в със събиране на ракет“.  Много по-лесно в Москва е използването на МВР и Федералната служба за сигурност „, – казва Байерли.

    Според него, Лужков, както и много други кметове и губернатори, са тези, които дават подкупи на важните хора в Кремъл. В документа се подчертава няколко пъти, че кметът обезпечава гласовете за партия „Единна Русия“ на изборите.

    „Лидерите на московската полиция имат тайни сметки, пари, които могат да се използват по преценка на Кремъл, например, за манипулиране на изборите“ – се посочва в документа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *