Posted inБез категория

Разпускане на Парламента искат 600 хиляди българи

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че това е повратен момент от тоталитарната история на България и че въпреки съпротивата на партиите от статуквото, ще се случат процеси, които нямат аналог.

Почти 600 хиляди подписа за разпускане на 41-то НС, свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция внесоха в парламента депутати от РЗС.

Сред подписите, чиито точен брой е 597 152, са над 100 учени от БАН, над 50 хабилитирани лица, видни представители на индустриалците, работодатели, лекари, учители, дейци на културата. Сред подписалите са Васил Михайлов, Евгени Михайлов, Александър Морфов, Божидар Данев и други.

Янев подчерта, че подписите са израз на несъгласието на хората с модела, който за 20 г. даде възможност на хората от върховете да бъдат олигарси.

Лидерът на РЗС е категоричен, че настоящата Конституция не може да бъде прекроявана, за да отговори на съвременните изисквания и че е необходима нова. „Това, което днес внасяме не е само вот за нова Конституция, това е вот срещу ГЕРБ“, подчерта Янев.

Такова нещо до този момент не се е случвало“, подчерта още той и изтъкна, че хората искат парламентът да не е от 240 депутата, а от 100; да бъдат премахната имунитетите на магистратите да бъдат въведени нови правила на функциониране на съдебната система, изпълнителната и законодателната власт.

Янев каза, че очаква да има много манипулации и опити да се спре този референдум.

Той предупреди ГЕРБ и през ум да не им минава да извършват нещо срещу вота на българския народ. „Репресивният подход срещу подписката за нова Конституция и Велико народно събрание ще бъде репресия срещу българския народ и това няма да им бъде простено“, предупреди лидерът на РСЗ.

Очакваме пълна гама политическа мръсотия„, каза Георги Терзийски от РЗС.

Яне Янев изтъкна, че в момента е в ход проект за промени в закона за референдумите и че е възможно той да бъде приет, докато внесената днес подписка се проверява в служба ГРАО.

http://news.ibox.bg/news/id_1314745086

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *