Posted inБез категория

Ирански балистични ракети се разполагат във Венецуела

Авторитетният германския вестник „Ди Велт“ публикува статията  „Опасният пакт“  за резултатите от визитата на венецуелския президент Уго Чавес в Техеран в края на октомври.

Според вестника, посещението е завършило  не само с „анти-империалистическа декларация“ и подписването на споразумения за икономическо сътрудничество.

На  19 октомври е бил сключен таен договор за разполагане на  територията на Венецуела на ирански ракетни бази.

Венецуела се е съгласила да построи на своя територия  ракетна база. Там ще работят офицери и войници от ракетните звена на Революционната ислямска гвардия. Венецуелски служители ще могат да се „обучават“ в базата.

В споразумението се предвижда разполагането на балистични ракети, „Shahab 3“ (далекобойност 1300-1500 км),  „Scud-B“ ( 285-330) и  „Scud-С“ (обхват до 700 км).

Базата ще  започне да се изгражда през 2011 година. Група   венецуелски военнослужещи вече са изпратени на „интензивно обучение“ в Техеранския университет.

Информация за изграждане на  ракетна база във Венецуела предизвика голяма загриженост във Вашингтон и в основния и регионален съюзник – Колумбия.

Най-голямата загриженост, обаче предизвиква фактът, че във Венецуела имаа големи и лесни за разработване находища на уран. Венецуела се намира на 2 400 км от границите на САЩ.

http://mignews.com/news/politic/world/011210_110435_12316.html

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *