Футболната легенда Ерик Кантона призова да се унищожат банките

    Бившият футболист Ерик Кантона подкрепи европейските студенти и служители в протестите им срещу икономическата политика на властите, но призова гражданите да действат по-разумно, пише „Гардиън“. Той каза, че вместо улични протести и неподчинение те просто трябва да изтеглят парите си от банките и по този начин да ги унищожат.

    „Ясно е, че ние не можем понасяме повече безобразията, които се случват (в икономиката -б.ред) – заяви бившият нападател на Манчестър Юнайтед и френския национален отбор в своето видео интервю за YouTube. – Но защо само да марширувате по улиците? Вие   се заблуждавате. “ „В наше време, не трябва да се вземе оръжие и да се убиват хора,  за да се  направи революция. Да се направи революция може   много по-лесно. Системата е базирана на банките …. Следователно, тези три милиона души, които кой знае на къде се се носят в протестите си,  трябва само да идат в най-близкия клон на банката си и да изтеглят  парите си. Съберете се десет милиона души – и с банките е свършено. Истинска  революция, при това, без най-малката опасност „- казва Кантона.

    Призивът на легендата на френския футбол, имащ скандална репутация, вече е вдъхновила много европейци, да участват в такава акция. Във Франция възникна движението и StopBanque, които планират за 7 декември   организирано теглене от банките на своите пари. По думите на организаторите, в акцията ще вземат участие около 14 хиляди души.

    Eric Cantona’s call for bank protest sparks online campaign – The Guardian, 22.11.2010

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *