Час и половина закъсня Путин

    Около 15.30 часа  министър-председателят на Русия Владимир Путин кацна на Летище София за еднодневна визита у нас.

    Междувременно коли на полицията и полицейски камиони оградиха протестиращите на Орлов мост от всички страни. Групата природозащитници и представители на граждански организации посрещнаха действията на полицията с бурни освирквания и недоволство и размахване на плакатите, които носеха.

    Някои от тях са облечени в защитни костюми, сред групата се разнасяше един противогаз. Така след като бяха заградени от полицейските коли, при преминаването на премиерския кортеж на Владимир Путин по булевард „Цариградско шосе”, техният протест не се виждаше. Броят им достигна около 50 – 60 души. При раздвижването на полицейските автомобили, гражданите останаха с впечатление, че кортежът на Путин ще премине съвсем скоро и това ги накара още по-активно да изразяват недоволството си.

    Минути по-късно при преминаването на кортежа на руския премиер през Орлов мост, той беше посрещнат с възгласи и освиркавания.

    Вл. Путин и българският му колега Бойко Борисов ще присъстват на подписването на споразумение за българския участък от проекта „Южен поток“. Въпреки че създаването на българо-руската проектна компания за газопровода е формалният повод за визитата на Путин, неофициално се счита, че ще бъдат проведени разговори за цената на руския природен газ за България и за проекта АЕЦ „Белене“.

    След разговора си „на четири очи“ с българския премиер и участието в церемонията за подписването на споразумението за „Южен поток“, Владимир Путин ще се срещне и с държавния глава Георги Първанов.

    В качеството си на премиер на Русия Владимир Путин идва за първи път в България. Визитата му у нас предизвика сериозен интерес както в българските, така и в руските медии. От коментар на московския вестник „Время новостей“ става ясно, че Путин е потърсил съдействието на италианския премиер Силвио Берлускони, за да убеди Бойко Борисов в необходимостта от „Южен поток„. Отговорът на българския премиер: „Никога с г-н Берлускони не сме водили разговор не само за „Южен поток“, за каквито и да е други отношения, свързани с трета страна“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *