Британци хвърлят кучета с парашути, талибаните ги избиват

    В резултат на oперации на специалните части на  британската армия (SAS) в Афганистан, които са хвърляли с парашути немски овчарки с фиксирани камери на главите им около бази на талибаните,  са били убити най-малко осем  животни, съобщава The Guardian.

    Тази тактика е заимствана от американските „Специални сили“, но британското министерство на отбраната отказа да коментира дейността на десантните войски. Предполага се, че кучетата са обучени за атака срещу въоръжени хора. Според източника, ако   на мястото на кучетата са били хора,   щяха да загинат осем души.

    Командосите, изпълнявали преди това мисия в Ирак на принципа „убий или залови“ (kill or capture), през последните две години са били прехвърлени в Афганистан, където извършват операция за „обезглавяване“ на отрядите талибани в Хелманд и Кандахар.

    Миналия месец британските вестници съобщиха, че силите на SAS унищожават  талибаните в провинция Хелманд в „промишлени количества“. Според професор Антъни Кинг, Университета на Ексетър, Великобритания,  „Специалните сили“ в Афганистан „са склонни да действат на принципа “ убий или залови. „

    В същото време защитни на правата на животните са силно разгневени от използването на кучета в операциите на британските специални части в Афганистан. Представители на движението Хора  за етично отношение към животните People for the Ethical Treatment of Animals (Peta)  заявиха: „Кучетата – това не са инструменти и „иновации“, те не са ваша собственост за да ги използвате и след това да ги захвърляте като гилзи“ -пише  вестникът.

    Изданието напомня, че кучетата в миналото също са използвани за военни цели. Например  по време на Втората световна война съветската армия е изпращала кучета с вързани за тях експлозиви под германските танкове и бронирани коли, а  взривното устройство се активирало от детонатор. Въпреки това, основният проблем при използването на „противотанковите кучета“ е бил фактът, че при звука на стрелба, те били склонни да бягат към съветските окопи, взривявайки  собствените си другари, пише вестникът.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *