Ватикана заклейми "Пражкото гробище" на Умберто Еко като неморален

    Последният роман на Умберто Еко „Пражкото гробище“ бе окачествен от официоза на Ватикана като антисемитски и неморален.  Книгата предизвика скандал в Италия веднага след като се появи в тираж 200 хиляди.

    Автор на унищожителната рецензия е Лучета Скарафия, която преподава съвременна история в Римския университет „Сапиенца“ и е смятана за водещо перо във ватиканския всекидневник. „Неговото пресъздаване на злото, без заклеймяване и без положителни герои, с които да се идентифицираме, се превръща в изява на аморален воайоризъм, който може да те погълне като блатна тиня“, изтъква Скарафия.

    Главният герой е нотариусът Симонини, който фабрикува фалшиви досиета през ХІХ век. Той произвежда, купува и продава компромати на тайните служби на Франция, Прусия и Русия. Симонини е убеден антисемит, който е разбрал, че на мнозина им е изгодно да обявят за враг някой евреин и да му припишат всевъзможни грехове. Така накрая Умберто Еко го превръща в автор на фамозните „Протоколи на мъдреците от Сион“.

    Става дума естествено за измислен герой, но останалите действащи лица в романа са исторически фигури, описани въз основа на тяхното трайно наследство. Еко, който е убеден, че с романа си разобличава перверзията на „Протоколите“, смятани за библия на антисемитизма, бе обвинен в двуличие и дори в симпатии към същия този антисемитизъм.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *