Златото и среброто бият рекорди. Струва ли си да се инвестира в тях?

    Четвъртък, 4 ноември, е денят, когато цената на златото установи  поредния исторически рекорд. Една тройунция (31.1 грама) от този благороден метал на световния пазар поскъпна до 1 385 долара. Не изостават и другите „метални „партньори . Например, цената на една тройунция платина се  увеличи до 1 752 долара, което е също исторически рекорд.

    Така златото от началото на 2010 г. повиши  цената си с  27%, а  платината с 15%. Но най-много зарадва инвеститорите друг благороден  метали. Среброто в последните минути на търговията достигна $ 25.6 за тройунция, което е с 50% повече, отколкото в началото на тази година.

    Като обясняват експертитет, ръстът на котировките на златото е свързан преди всичко с обезценяването на американската валута. Но за обикновените инвеститори е много по-актуален друг въпрос: Заслужава ли си сега да се инвестира в благородни метали?

    Тук мненията на анализаторите се различават. Някои считат, че основните растеж е изчерпан и в котировките на благородните метали се надува поредният балон. Други обаче смятат, че кризата не е приключила, така че търсенето на злато, сребро и платина (тези „вечни  ценности“ традиционно се използват от големи инвеститори в трудни  икономически времена, за да спасят спестяванията си) само ще растат.

    В този случай, основното правило на инвеститора остава същото – в даден актив, трябва да се съхраняват само   част от спестяванията . По-специално, да се инвестират в злато и други благородни метали експертите съветват да  не е повече от 10-20% от спестяванията. Останалата част – в банкови депозити, във взаимни фондове и други инвестиционни инструменти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *