Posted inБез категория

Европа мечтае за тройка

Предстоящата среща на Дмитрий Медведев, Ангела Меркел и Никола Саркози в Довил трябва да определи новата стратегия на Европа, която според поддръжниците и, има за цел да постави началото на радикален завой за целия континент, пише за „Фигаро“ журналистът Александър Адлер.

Авторът припомня, че подобна среща се състоя през 2003 г., когато Владимир Путин, Жак Ширак и Герхард Шрьодер се противопоставиха на англо-американската кампания в Ирак.

Но за да се кажe, че на предстоящата среща може да се оформят нови отношения, е възможно поради това, че настоящото сближаване не се основава на отрицателна (анти-американски) мобилизация, както през 2003 г., а на конструктивни намерения, без противопоставянето на други полюси на глобализацията, подчертава Адлер.

Франция се върна в командната структура на НАТО,  в Германия дойде на власт либерално-консервативна десница, а в Русия   Путин, “ макар и  същевременно да продължава да играе решаваща роля,  дава на президента Дмитрий Медведев да изказва либерални  идеи за реформи в областта на икономиката, контрастиращи с китайския синдром на най-ревностните националисти-консерватори в Москва. „

„С други думи, ние се движим от глобалните гръмогласнии амбиции към  наистина стратегически“ – смята Адлер. След като лидерите на Русия са осъзнали мащаба на необходимите реформи и се се отърсили от опасната илюзии на  “ опиянението с природните ресурси“, пише той,  цялата руска стратегия за модернизация е изключително концентрирана  върху Европа.

Очевидно е, че сега Русия, Франция и Германия ги обединява „общата  тревожност и страх от загуба на влияние в света пред лицето на САЩ и Китай.“ В активите на всяка от страните има реални постижения, но за истински успех е необходимо да се обединят усилията както в промишления, така и в геополитически контекст, убеден е авторът на статията.

Източник: Le Figaro

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *