NASA засне сблъсък на два космически обекта между Марс и Юпитер

    Данните, получени от камерите за наблюдение на космическия телескоп „Хъбъл“, потвърдиха първоначалните подозрения: имало е челен сблъсък между два космически обекта.

    Странен обект е наблюдаван от Земята  на 6 януари тази година по програмата Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).  Астрономите на NASA астрономи са го обозначили с  A2 P/2010. Обектът имал опашка на комета, но се намирал на място, където комети няма. Летял  в астероидния пояс, който се намира между Марс и Юпитер. И не се движел  по елиптична, а по кръгова орбита.

    След това учените внимателно предполагат, че може би са видели рядко събитие – сблъсък в  космически мащаб. А именно- сблъсък между два астероида.


    За да се тества спорната хипотеза, те са използвали орбиталния телескоп „Хъбъл“. И от 29 януари, той започва да снима мистериозния обект. Снима до края на май.

    Според учените обектът определено не е комета.

    Сега  вестник „Дейли мейл“ пише, че учените  са сигурни: те са успели да  заснемат сблъсък – вероятно челен,  на  два астероида, които са се ударили един в друг при скорост от 17 000 километра в час – пет пъти по-бързо от куршум.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *