Европа гледа на Изток

    Това е мотото, което събира на   7 октомври в София световни имена от политиката – бивши и действащи министри, президенти, ръководители на международни организации, политически анализатори, дисиденти – Михаил Горбачов, Фелипе Гонзалес (Испания) , Адам Михник (Полша), Паскал Бонифас (Франция), Владислав Иноземцев (Русия), Йон Илиеску ( Румъния), Емир Костурица (Босна),  Месут Йълмъз (Турция),  Александър Лебедев (Русия), Федерико Майор Сарагоса (Испания) и др.  Международната конференция се организира от ФОРУМ ЗА НОВА ПОЛИТИКА на М. Горбачов и фондация “СЛАВЯНИ”.

    Започнал работа в началото на м. април тази година, ФОРУМЪТ ЗА НОВА ПОЛИТИКА,  преследва амбициозната задача да изработи нови подходи към световната политика, съсредоточавайки усилията на  действащи политически ръководители, провокирайки интелектуалните сили  на изследователски центрове и на авторитетни членове на гражданското общество.

    Защо точно Европа концентрира енергията и вниманието на участниците в събитието?

    Ролята на голяма Европа  днес, пред лицето на принципно нови  предизвикателства на глобалния свят,  –  и в качеството й на фактор за укрепване на международната безопасност, и като нов влиятелен полюс на световната политика, и като уникален политически проект – има неоценимо значение.

    Нова Европа е възможна,  стига страните от Европейския съюз да успеят да изработят ефективни форми на взаимодействие в различни области със своите естествени партньори от източната част на континента. Неоценима роля в напредването на диалога по тези въпроси може да изиграе анализа на опита от интеграцията на балканските държави в европейските структури, с постигнатите от тях успехи, нерешени проблеми и нерегулирани конфликти.

    Темите, около които ще бъдат съсредоточени вниманието и дискусиите на коннференцията са:

    1. “Балканите: тест за Европа: Европеизация или Балканизация “ (постижения, грешки, уроци)

    2. «От Брест до Владивосток. Шансът на Европа за Русия или изборът на Русия за Европа?»

    3. «Постсъветският свят между Русия и Европа»

    4. «Случаят Турция – културни промени, стратегически приоритети, политически избор».

    Продължение по темата – след пленарния ден. Онова, което конвенционалните медии ще пропуснат или … ще «спестят».

    Светла Василева

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *