Взрив на резервоар с токсични отпадъци в Унгария. Застрашена е река Дунав

    Двама души са загинали и  60 са ранени в Западна Унгария. Както съобщава РИА „Новости“ при експлозия на резервоар с токсични отпадъци от производството на алуминий, токсични вещества са обхванали  няколко села. Експлозията на резервара с червена кал е станала в голямо предприятие за производство на алуминий Ajkai Timfoldgyar Zrt на 160 км западно от Будапеща.

    В селото Колонтар медици са оказали помощ на 62 пострадали, девет от тях са били хоспитализирани в тежко състояние. Според ръководителите на местните спасители Дьорд Бакоша, след експлозията   от резервоара са изтекли 600-700 000 кубически метра  токсични отпадъци. Повечето от пострадалите са получили изгаряния на кожата и очите.

    В район жителите са евакуирани. На помощ на сителите са изпратени военни и два хеликоптера. Полицията разследва инцидента.

    Токсични отпадъци, които вече са попаднали в потоци и реки, според експертите скоро може да се окажат в река Дунав. За да предотвратят  това, са привлечени и специални подразделения за химическа защита.

    Червената кал е неразтворима утайка при производството на алуминий. Тя съдържа алкални и тежки метали и представлява заплаха за околната среда и за човека.

    ВИДЕО (на руски)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *