Качински поиска от ЕС и САЩ защита от Русия

    Братът – близнак на трагично загиналия през април  полски  президент Лех Качински – лидерът на „Право и справедливост Ярослав Качински – публикува  писмо, адресирано до ръководителите на САЩ и Европейския съюз, с молба да обръщат по-голямо  внимание на „младите“ страни-членки на ЕС и да ги защитавават от „имперската“ политика на Русия.

    Както се посочва в писмото, Полша, шестата по големина страна в ЕС, заедно с Великобритания винаги е била най-надеждният партньор на САЩ в региона, участва активно в сътрудничество с Вашингтон , привличайки и съседните европейски страни. Качински подчерта, че корените на тази политика са от  1980 г. от полското движение „Солидарност“, чиито активисти са били   братята Качински.

    Една от целите на  „Солидарност“, заяви Качински, е била опозиция на съветската пропаганда, с която Москва се опитва да фалшифицира историята на Централна и Източна Европа. Според Качински, днес ситуацията се повтаря: Москва се опитва да омаловажи ролята на Полша – този път в ЕС.

    Лидерът на „Право и справедливост“ счита, че тази политика допада на „онези, които не зачитат демократичните ценности и човешките права.“

    Намеквайки за Русия, Качински подчерта, че тези страни могат да бъдат изгодни бизнес партньори, игнорирайки основните ценности и стандарти на ЕС.

    В тази връзка Качински изразява съжаление от намаляване на сътрудничеството между държавите от Източна Европа и САЩ, чийто пик бе в годините на президентството на Джордж У. Буш. Той планираше  да разположи в Полша и Чехия система за противоракетна отбрана, заплашваща, както са считали в Русия, нейните интереси. Според Качински, страните от Източна Европа след разширяването на ЕС през 2004 г. получиха свободата и възможността да „се откъснат от Москва“, но сега се нуждаят от силен партньор в лицето на Вашингтон.

    Както съобщава в писмото, то е написана малко след учението   „Запад“, проведено от Москва и Минск. Според Качински, като враг по време на тези мащабни маневри е служила страната му.

    Ярослав Качински каза също, че укрепването на икономическото сътрудничество на Русия с европейски „Грандове“, като например Германия, нанасяъ сериозен удар не само по страната му, но и по ЕС като цяло, намалявайки политическата му тежест. Партньорите на Русия често действат в съответствие със собствените си икономически интереси и пренебрегват  потребностите на другите, по-малки страни от ЕС. В същото време Полша, казва Качински, е надежден партньор за своите съседи в Европа и НАТО, изпълявайки всички договорености.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *