Скоро в САЩ ще се раждат двуполови деца

    Американски учени са сериозно обезпокоени резултатите от проучването на един от широко използваните химикали в САЩ. В Калифорния са открити много двуполови жаби и броят им постоянно нараства.

    В хода на научните изследвания, става известно, че причината за мутациите у  жабите е химикалът атразин, който се съдържа в големи количества в торовете. С помощта на такъв тор тревата израства само за три дни, такава каквато в естествени условия има само в Алпите.

    Химикалите, съдържащи атразин, се използват широко като средство за  борба с плевелите и се търсят много от американски градинари и специалисти по озеленяване. Учените предполагат, че в близко бъдеще, опасното вещество ще въздейства и върху хората, като ще повиши риска от раждане двуполови деца.

    Проучването показа, че атразин способства превръщането на мъжките  хормони в женски. Експериментите са проведени върху здрави същества: при мъжките жаба полът не се променя, но започват да им израстват  женски полови органи. Тези шокиращи резултати от проучването са  публикувани на уебсайта телевизионния канал NTV-International.

    В   САЩ торовете с атразин се прилагат от доста време и достатъчно широко. Висока  концентрация на химикала е открита в подземните води и седименти, и, разбира се, във водата, която пият американците. От края на 40-те години той се  смята за безвреден.

    Случаи  на раждане на двуполови децата в щататите вече  вече са забелязани, но учените нямат достатъчно основания да заключат, че атразина въздейства на хората  като на жабите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *