В Израел съдят детективи, подслушвали Майкъл Чорни

    Известният  Майкъл Чорни,  който е обвинен от испанската прокуратура  в изпиране на повече от $ 4 милиона.

    В неделя съда в Тел Авив предяви обвинение на двама частни детективи – Рафаел Придан и Максим Гуревич, които са заподозрени в незаконно подслушване на руския предприемач Майкъл Чорни, който живее от 1994 г. в Израел, поръчано от руския бизнесмен Алексей Дробишенко.

    Както пише Israel Info.Ru, според обвинителния акт, през април 2007 г. Дробишенко се обръща към израелския десен активисти и политически стратег Авигдор Ескин,  с цел провеждане на кампания за дискредитиране на Майкъл Чорни.

    Ескин приема  поръчката, а през май същата година Дробишенко го помолил да намери в Израел частни детективи, които да събират поверителна информация за Чорни.

    Частните детективи започват да следят дома на Чорни, а през август-септември 2007 г., включват устройство за подслушване на домашния  телефон на секретарката му Елена Сакир.

    Чорни твърди, че кампанията за дискредитирането му  е разпоредена от  руския олигарх Олег Дерипаска, а Алекс Дробишенко работи като генерален директор в една от компаниите на Дерипаска.

    В началото на 2007 г., Чорни предяви иск  на Дерипаска за $ 3,0 милиарда .

    Сред тези, които са поръчали шпионирането на Чорни, единият от детективите споменава редица руски официални лица, свързани не само с Дерипаска, но и  с администрацията на Кремъл.

    ИЗТОЧНИК

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *