Украйна може да обнародва доносниците на КГБ

    За това се съобщава от администрацията на президента в страната.

    „Истината на никого не е попречила“, – заяви заместник-шефът на президена  Янукович, Анна Херман. Въпреки че информацията за предстоящата лустрацията засега бе съобщена само от нея.

    „Истината трябва да знае, без значение колко горчива е тя и за когото и да се отнася. Трябва да се пречисти общество „- смята Херман.  Има предложение разсекретените документи на КГБ да се предадат на Института за национална памет  и тези действия може и да са политически мотивирани.

    Както   посочва самата Анна Херман, подобен опит за лустрацията в Полша разкрива странен факт: „В десния политически лагер са били  открит повече сътрудници на тоталитарните тайни служби, отколкото в левия“. Тя предположи, че в Украйна може да се случи нещо подобно. А освен всичко друго, това е най-добрият начин да се отхвърлят  всички подозрения за един или друг човек – „Тези, които не са доносничили, ще се са спокойни за репутацията си.“

    Въпреки това, има и противници на лустрацията – по техните думи, за разсекретяване на такава информация следва да се пита в Москва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *