И Чехия забрани на Google Street View да снима

    Чешката служба за защита на личните данни отказва да предостави на интернет търсачката лиценз за събиране на актуални данни в страната.

    Властите в Чехия забраниха на Гугъл да събира изображения за Google Street View (услуга, даваща реален изглед на множество улици по целия свят), съобщава europe.bg.

    Съществуващите снимки все още могат да бъдат използвани. Преговорите между двете страни все още продължават.

    Говорител на чешката агенция заяви, че са загрижени относно законността на въпросната услуга на Гугъл. „Нямаме пълна сигурност, че събраната информация се обработва в съответствие със закона“, каза Хана Степанкова.

    Агенцията ще предостави разрешение на компанията да възобнови събирането на данни, ако процесът се осъществява законно. От своя страна говорител на Гугъл заяви за BBC, че са разочаровани от предприетото действие, но ще участват в „конструктивен диалог“ с чешките власти.

    По-рано и германските власти поискаха проверка на данните, които търсачката събира, защото стана ясно, че колите на интернет компанията, които снимат улици по големите световни градове, са записвали данни от безжичния интернет на нищо неподозиращи жители.

    Засегнати са 34 държави. България е извън този списък.

    ИЗТОЧНИК

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *